
Her belgesel çalışmasında olduğu gibi teknolojik belgesellerin de senaryo aşaması oldukça önemlidir. Örneğin, bir araç teknolojisini aktarıyorsanız, spor belgesellerinde olduğu gibi aksiyonu bol sahneler, geniş çekim ekipmanları gerektirirken konu bir bilgisayar teknolojisi ise konunun bir bilimsel çalışmayı aktarıyormuş gibi aktarılması çok daha doğru olacaktır.
Teknolojik belgesellerde ortaya konan teknolojinin insanla ilişkisinin yalın bir anlatım şekliyle, gerekli durumlarda iki ya da üç boyutlu animasyonlar kullanılarak aktarılması konuyu daha anlaşılır kılacaktır. Evet, animasyon çalışmaları belgeselin maliyetini arttıran bir unsurdur fakat bir o kadar da belgeselin izlenir hale gelmesini, ulaştığı insan kitlesinin çok daha geniş bir yaş gurubuna hitap etmesini sağlayacaktır.
Teknoloji belgesellerini sanayisi, araştırma-geliştirme, yapım ve insan-teknoloji ilişkisi aşamaları olacak şekilde ayrı başlıklarda değerlendirilerek senaryoya aktarılmasını konuyu daha anlaşılır kılacağını düşünüyoruz çünkü her aşama kendi içerisinde ayrı anlatım şekline sahiptir.
Sanayi başlığında, teknolojiyi ortaya koyan kurum, kuruluş aktarılırken araştırma geliştirmede teknolojinin ortaya çıkış süreçleri aktırılmakta, yapım aşamalarında teknolojinin hangi aşmalardan geçerek ele tutulur hale geldiğini ortay koyulmakta, insan-teknoloji ilişkisinde ise son kullanıcı açısından konu değerlendirilmektedir. Tabii ki her belgeselde oluğu gibi aktarılan konunun farklılaşması ile birlikte anlatım dili yani senaryosunun da değişiklik gösterebildiğini ayrıca belirtmekte fayda var.
Tüm bunlarla birlikte teknolojiyi toplumla buruşturmak isteyen kişiler ile yapılan istişarelerle ede edilen fikirler belgeselin oluşma sürecinde yine oldukça önemli bir faktördür. Sonuç olarak, ortaya konan teknolojinin mimarlarının fikirleri ile aktarım dilinin daha zenginleşeceği, izleyenlerin daha anlaşılır bir belgesel ile buluşmasını sağlayacağı bir gerçek.
Sağlıcakla kalın…
Belgesel Film Hazırlama Aşamalarımız Hakkında Geniş Bilgi İçin Tıklayınız!