.jpg)
Belgesel film çekmeye değer, toplumsal kazanımı olabilecek bir olayla ilgili bilgi, belge, yazılı ve görsel veri toplanarak objektif şekilde, olaya yorum katmadan derlenerek kurgu aşamasında birleştirilmesine derleme belgesel diyoruz.
Anlaşılacağı üzere derleme belgesellerde işin kurgu aşaması önem taşımaktadır fakat işin bu aşamaya gelebilmesi için maksimum bilgi, belge, görsel ve yazılı veriye ulaşmak oldukça önemli olduğu gibi bu dokümanların akıcı şekilde kurgulanması da bir o kadar önem teşkil etmektedir.
Derleme belgesellerde medyaya düşen belgelerin toplanması ve bunların montajlanması şeklinde bir süreç oluşmakla birlikte bizim tercihimiz işlenen konuyla ilgili yeni bilgi ve belgelere ulaşarak belgesele dahil etmek şeklidedir. Bu şekilde hazırlanmış bir belgesel özgün olacaktır fakat sadece birilerinin zamanında bulduğu bilgi ve belgeyi kurgulayarak bir belgesel haline getirmek bize göre kopyacı bir anlayışla özgünlüğü yok etmektedir.
Diğer belgeselde olduğu gibi derleme belgesellerde de araştırma safhası işin önemli bir boyutudur fakat daha fazla açılım yaratarak, daha anlaşılır, ayağı yere basan bir belgesel oluşturmak adına konu edilen olaya muhatap kişilerle yapılan röportajlar da bize göre derleme belgeselleri oldukça renklendirmektedir. Bu nedenle çalışmanın röportaj kısmına ayrıca önem vermekteyiz.
Derleme belgeseller toplanan bilginin derlemesi şeklinde algılanarak diğer belgesel türlerine göre daha kolay bir belgesel türü olarak algılanabilse de işin kurgu-montaj aşamasında belgeseli daha zengin hale getirebilmek adına gerekli durumlarda bazı animasyon teknikleri de kullanılabilmektedir. Tabii bu tip eklemeler oldukça emek gerektiren çalışmaları beraberinde getirmektedir.
İşin animasyon boyutu zahmetli ve maliyetli olmakla birlikte derlenen konunun zenginleşmesi, izleyicinin dikkatini diri tutan görsel efektleri ortaya çıkartması nedeni ile bize göre derleme belgesellere oldukça renk katan bir unsurdur.
Dikkat edilmesi gereken başka bir konu da oluşturulan kurgunun akıcı olması, durağan, sıkıcı sahnelerin oluşmaması, uzun röportaj sahnelerinin konuyu aydınlatacak şekilde belgeselin aralarına kesitler halinde serpiştirilmesi izleyicinin sıkılmadan izleyeceği, akıcı bir belgeseli beraberinde getirecektir.
Son olarak şunu da belirtmekte fayda görüyorum! Her belgesel türünde olduğu gibi bu belgeselde de işin etik, ahlaki boyutuna son derece dikkat etmek gerekiyor. Derlenen konunun doğru aktarılması, konunun gereksiz süslemelerle yozlaştırılmaması, taraflı ya da propagandaya dayalı bir anlatım şekli ile olaya yaklaşılmaması toplumun daha doğru bilgilendirilmesine vesile olacaktır ki bu onurlu yaklaşım şekli de toplum tarafından gerektiği şekilde takdir görecektir diye düşünüyoruz.
Sağlıcakla kalın…